Joomla Free Themes by iPage Complaints

Pecanpaj med sötpotatis

Kategori: Saker utan ansikte

Beskrivning:

Pecan & sötpotatis paj

Portioner: 6

 


Ingredienser:

Deg:

3 msk osaltat smör, rumstempererat
2 msk socker
1 krm salt
½ av ett lätt uppvispat ägg
2 msk kall mjölk
2 dl vetemjöl (drygt)

Sötpotatisfyllning:

2 -3 sötpotatisar bakade i ugnen, eller så det blir dryg 2 dl urgröpt potatis.
½ dl ljusbrunt socker
2 msk socker
½ av det lätt uppvispade ägget
1 msk vispgrädde
1 msk osaltat smör, rumstempererat
1 msk vaniljextrakt
1 krm salt
1 krm kanel
1 nypa malen kryddpeppar
1 nypa malen muskotnöt

Pecan sirap:

2 dl socker
2 dl mörk sirap (majssirap om det finns)
2 små ägg
1 ½ msk osaltat smör. Smält
2 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
1 nypa mald kanel
2 dl pekannötter, grov hackade eller i halvor


Tillagning:

Degen:

Vispa rumstempererat smör, salt och socker snabbt med elvisp tills det blir krämigt. Tillsätt det ½ ägget och vispa ytterligare ca 30 sekunder. Tillsätt mjölet och vispa på halvfart 5 sekunder och sen snabbt så det blandar sig ordentligt. Ta ut degen och täck den med plastfolie, låt vila i kylen minst 1 timme. Kavla sen ut degen och klä pajformen, ställ i kylen ytterligare ca 15 minuter. 

Sötpotatisfyllningen:

Lägg alla ingredienserna i en skål. Vispa på mellan fart tills smeten är slät. Ställ åt sidan.

Pecan sirapen:

Blanda alla ingredienser utom nötterna. Vispa med elvisp på låg hastighet tills sirapen är ogenomskinlig. Blanda i nötterna och ställ åt sidan. 

Sätta ihop pajen:

Bred ut sötpotatis smeten på botten i den degklädda pajformen. Häll på pecan sirapen med nötterna.
Grädda i drygt 150 grader 1 timme och 45 minuter. Testa med en sticka, den ska inte vara kladdig när
man provsticker i mitten på pajen.


Anmärkningar:

Serveras med vispgrädde smaksatt med mandellikör, grand mariner eller någon annan favorit
Källa: Orginalrecept från Chef Paul Prudhomme