Joomla Free Themes by iPage Complaints

Jambalaya, Louisiana style

Beskrivning:

Jambalaya är Louisianas nationalrätt och det finns många olika varianter. Namnet kommer från franska "jambon" som betyder skinka och afrikanska "ya" som betyder ris, så en jambalaya skall altså inehålla skinka och ris samt "the holy trinity" förstås. Oftast innehåller den också Andouille korv och tomat.

Portioner: 6

   


Ingredienser:

50 g margarin
7 dl gul lök fin hackad
5 dl blekselleri finhackad
3 dl Tasso hackad (starkt kryddad, rökt skinka)
3 dl Andouille cajun korv hackad (kan bytas ut mot kabanossen eller annan kryddstark korv)
1 burk krossade tomater
4 lagerblad
1 msk Tony Chacheres Creole Seasoning
1-3 klyftor vitlök pressade
6 dl ris
5 dl vatten eller en burk öl
1 msk Tennessee Sunshine
Kycklingdelar, räkor mm kan med fördel adderas.


Tillagning:

Smält margarin i en stor stekpanna. Tillsätt hälften av lök, celleri och paprika. Fräs i ca 20 minuter. Skrapa botten på pannan. Fräs sedan skinka, korv och resten av lök, celleri och paprika. Stek ca 5 minuter. Häll över i en stor gryta och tillsätt de krossade tomaterna, lagerblad, 1 msk Tony Chachere?s Creole Seasoning, vitlök och Tennessee Sunshine. Låt sjuda under omrörning i 15 minuter. Öka värmen, häll i riset och strö över Creole seasoning samt tillsätt öl eller vatten. Lyft av grytan, täck med lock och låt stå i 15 minuter. Ställ tillbaka grytan och låt koka under lock i 4 minuter. Ta åter bort grytan från värmen och låt stå med locket på tills riset är mjukt, ca 10 minuter. Cjun skinkan Tasso kan bytas ut mot vanlig skinka men för styrkans skull bör då Cajun Meat Magic tillsättas margarinet från början.


Anmärkningar:

Ett ljust öl och baugette passar jätte bra till.