Joomla Free Themes by iPage Complaints

Gumbo

Beskrivning:

Ordet Gumbo betyder okra på ett av de afrikanska språken. Okra ingår offtast i gumbon och gör den tjockare likaså kryddan "filé" som är malda sassafraslöv. Gumbo kan göras på alla möjliga olika ingredienser men måste inehålla den heliga treenigheten lök, stjälkselleri och grön paprika. En äkta Gumbo bygger på en mörk roux lika mörk som mörk choklad.

Portioner: 6


Ingredienser:

Till Roux:

1 dl vegetabilisk olja
2 dl vetemjöl

Till Grytan:

3 lökar
3 stjälkar selleri
2 gröna paprikor
2 – 3 dl färsk okra eller en konservburk
3 vitlöksklyftor pressade
Ca 3 liter vatten
1 msk Tony Chacheres Creole seasoning
1 msk wine & pepper sauce
3 – 4 anduille korvar eller chorizo om du ej kan få tag i anduille
300gram tasso skinka eller annan rökt skinka om du ej kan få tag i tasso.


Tillagning:

Gör så här:

Hacka grönsakerna och lägg i en skål. Koka upp vattnet i en stor kastrull (10 - 15liter). Tag en stekpanna med höga kanter, helst en gjutjärnspanna. Hetta upp oljan tills den börjar ryka och vispa ner mjölet, gärna med en ballongvisp, fortsätt vispa hela tiden tills mjölet blivit mörkbrunt, var försiktig så du inte bränner dig själv eller mjölet. Roux kallas också för Cajun napalm och är inte kul att få på sig. När mjölblandningen blivit mörkbrun så blanda hastigt ner en del av lök, selleri och paprikan i rouxn så den svalnar något. Häll sedan ner blandningen i det kokande vattnet och fyll på med mera grönsaker.
Spara en tredjedel till senare. Låt grytan koka en stund medan du skär korven i slantar eller halvmånar vilket du föredrar, och skinkan i lagom stora bitar. Hetta upp stekpannan och fräs korven och skinkan så de får lite brun stekyta och lägg ner det i grytan och låt koka ett tag. Anpassa med mer vatten så det blir lagom tjockt om det behövs. Skär okran i små bitar och blanda i den också. Om man vill kan man ha i lite krossad tomat också. Annars får grytan koka 10 minuter och sedan lägger man i resten av grönsakerna och låter det koka ytterliggare några minuter. Man kan krydda med filé under tiden grytan kokar eller använda det som bordskrydda vid serveringen eller både och efter smak.

Serveras med ris och bröd eller bara bröd.


Anmärkningar: