Joomla Free Themes by iPage Complaints

Cajun, kreol eller någonstans mittemellan?

Kategori: Artiklar

Skillnaderna

Det är inte konstigt att det råder viss förvirring över skillnaden mellan Cajun och Kreol rätter. Många infödda New Orleans bor har svårt att peka ut exakt vad som skiljer det ena från det andra. Restaurangerna har också bidragit till förvirringen genom vaga menybeskrivningar som "spicy Cajun-Creole" rätter, som ibland kan ha koppling till Louisiana och ibland inte.

De många likheterna mellan de två köken bidrar också till förvirringen, t.ex. att båda utvecklats under tungt franskt inflytande, att båda ofta använder samma ingredienser och ibland har rätter med samma namn, även om de kan se ut och smaka helt olika.

Lantstil kontra stadsstil

I ett försök att reda ut skillnaden är det viktig att komma ihåg att Kreolmatlagning kommer från restaurangköken i New Orleans, försedda med rikliga råvaruleveranser från hamnen. Omvänt kommer Cajun matlagningen från det egna köket med hjälp av vad som kan fångas, skjutas eller skördas från träsket och flodarmarna. Den berömda Louisiana kocken John Folse förklarade skämtsamt en gång skillnaden med att Cajuns äter i köket och Kreoler äter i matsalen.

Ett sätt att avgöra vilken typ av mat som serveras är genom att titta på de matvaror som ingår i rätten. Cajuns har en orubblig förkärlek till fläsk och kräftor, i stora mängder när det är säsong. Kreol kockar är mycket mer benägna att använda ostron, räkor och krabbkött. Cajun matlagning tenderar också att vara kryddstarkare med cayenne eller pepparsåser, medan kreolska rätter är fylliga och smakrika men i allmänhet inte så kryddstarka. Rätter som stuvade kräftor (crawfish etouffee), kyckling i sås (smothered chicken) och sotade (blackened) rätter är klart Cajun medan berömda New Orleans rätter som BBQ räkor, sjötunga meuniere (trout meuniere) eller Amandine och räkor med remouladsås är typiska Kreol rätter.

Paella till Jambalaya

Men det är inte alltid så lätt att skilja mellan de två traditionerna. Ta till exempel en av de mest berömda rätterna i södra Louisiana, jambalaya. Med tanke på den spanskkoloniala historiken i New Orleans verkar det som att jambalaya kan komma från spanjorernas paella (risskålen med grönsaker, korv och skaldjur). Men det finns också andra influenser i jambalayan. Den afrikanska restaurangen Bennachin(1212 Royal St, 504-522-1230) har en maträtt som ser ut och smakar ungefär som en extra kryddig jambalaya. Många av rätterna på den traditionella afrikanska menyn ser ut och smakar bekant för alla som kommer från södra Louisiana, även om namnen på rätterna och några viktiga ingredienser är helt främmande.

Bouillabaisse till Gumbo

Gumbo är en liknande historia. Det ser ut som en släkting till den sydfranska fisk- och skaldjurssoppan bouillabaisse, som Kreolerna i New Orleans säkert skulle känna igen. Men en viktig ingrediens i många gumbo recept är okra, som kom till Amerika med afrikaner, och ett pulver av malda sassafras löv som används lokalt av indianerna. Afrikaner kallar okra "kin gumbo" som är ursprunget till rättens namn. Denna mångkulturella och trassliga historik gör att det finns separata Cajun och Kreol varianter av både gumbo och jambalaya, Kreol varianterna innehåller med största sannolikhet tomater.

Cajun/Kreol

Skillnaderna blir allt mer akademiska när det kommer till restaurangmaten, och utveklingen går mot ett enat södra Louisiana kök. Exempel på rätter som kommer från båda traditionerna är till exempel: ägg bayou Lafourche, en brunch klassiker med förlorade ägg över Cajun andouille korv toppad med hollandaisesås. Likaså ostron Rockefeller, gratinerade ostron. Kräftor, som skördas nästan uteslutande från Cajun land, är nu allt vanligare ingredienser i Kreolrätter.

Källa: http://www.frenchquarter.com/dining/creolecajun.php